>
Strand

Gallery WM, Amsterdam

10 februari 2023 - 11 maart 2023

 

BIAK Stories

Het multimedia project BIAK Stories is een initiatief van beeldend kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx en Eddy Appels, directeur Stichting Audio Visuele Antropologie Nederland / Cineblend, en heeft als context een onderbelichte periode in de Nederlandse geschiedenis: de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea 1949 -1962. Deze periode komt in het project tot leven door een liefdesverhaal op het eiland Biak als uitgangspunt te nemen, associatief gebruik te maken van persoonlijk en historisch archiefmateriaal en een uitwisseling te veroorzaken van kennis, herinneringen en hedendaagse visies op de toekomst. De geheime romance van een Indische marineman en een Indische getrouwde vrouw is geïnspireerd op de liefdesgeschiedenis van de ouders van de kunstenaar. Het geheel wordt ondersteund door een privécollectie liefdesbrieven, beeldmateriaal en objecten, gecombineerd met filmarchiefmateriaal en de stemmen van acteurs.

De filmische installatie met sound design bestaat uit drie projectieschermen van boombastdoek uit Papua en is verder opgebouwd uit bamboe, oliedrums en speakers.  De oliedrums verwijzen naar het Marinevliegkamp op Biak en de provisorische zitplaatsen in de openluchtbioscoop op het eiland.

Verhoeckx selecteerde kleurendia’s en foto’s uit de jaren vijftig, gemaakt door haar vader, een fervent amateurfotograaf. Het zijn afbeeldingen uit het dagelijks leven op het eiland. Ze heeft dit verwerkt met het historische filmmateriaal uit voormalig Nederlands Nieuw-Guinea en visualisaties van Papoeakunst. Het geluidsontwerp van componist Albert van Veenendaal combineert de geprepareerde piano met oude geluidsopnamen van het eiland en cello improvisaties. Tevens zijn Papoeamotieven gebruikt als partituur.

Monique Verhoeckx:

“In mijn werk houd ik mij bezig met het effect van oorlog, dekolonisatie en diaspora en onderzoek ik thema’s als identiteit en trauma. Dit doe ik vanuit het perspectief van de tweede en derde generatie oorlogsgetroffenen. De verborgen geschiedenissen in mijn Indische familie zijn daarbij mijn inspiratiebron. Dat wat onzichtbaar en onuitgesproken is voor de buitenwereld, probeer ik voelbaar te maken en te vertalen via mijn werk. Mijn Indische achtergrond is verbonden met plaatsen en een tijdperk dat niet meer bestaat. BIAK Stories sluit thematisch aan bij mijn lange film over PTSS ‘Flat Earth’, gebaseerd op het verhaal van mijn vader en mijn opa, beiden veteraan en bij de documentaire ‘De Schattenberg’ over de aankomst en opvang in Nederland. Na WO-II, de daaropvolgende koloniale oorlog, de repatriëring en ontvangst in Nederland, komen mijn ouders op Biak terecht in het volgende dekolonisatieproces. De persoonlijke collectie dia’s, foto’s, brieven en voorwerpen is een dierbare herinnering aan mijn ouders en inspireren mij bij mijn werkwijze waarbij ik archiefmateriaal op een associatieve manier integreer en opnieuw gebruik om op een hedendaagse manier gecompliceerde verhalen te kunnen vertellen. Het land van de Papoea’s, waar mijn vader een verwantschap mee voelde en dat hij niet in de steek wilde laten, maakt mij nieuwsgierig en helpt mij in mijn zoektocht die ik graag wil delen en naar buiten brengen.”

Monique Verhoeckx en Eddy Appels zullen aanwezig zijn bij de opening op vrijdag 10 februari van 16:00 – 19:00 uur bij Gallery WM

 

 

Foto's opening WM Gallery

Opening WM

Opening 10 februari 2023 Gallery WM
Foto: Pete Purnell

 

Opening WM

Opening 10 februari 2023 Gallery WM
Foto: Pete Purnell

 

Opening WM

Opening 10 februari 2023 Gallery WM
Foto: Pete Purnell

 

 

Foto's finissage WM Gallery

Tijdens de finissage op zaterdag 11 maart werd een presentatie worden gegeven door Fred Gales: Geluid en Geluidsjagers in Nederlands Nieuw Guinea en West Papua. Een korte geschiedenis van Wasrol tot Geluidsband aan de hand van de audiocollectie van de Stichting Papua Erfgoed en andere geluidsarchieven in Nederland en daarbuiten. Met geluidsfragmenten en bijpassende afbeeldingen.

Fred Gales is etnomusicoloog, antropoloog, schrijver en radiomaker, onder andere voor het programma De Klankbron op de Concertzender.

Fred Gales is bestuurslid van de Stichting Papua Erfgoed (PACE).

Finissage

Finissage 11 maart 2023 Gallery WM

 

Finissage

Finissage 11 maart 2023 Gallery WM

 

Finissage

Finissage 11 maart 2023 Gallery WM