>
Vader van Monique Verhoeckx

Over BIAK Stories

BIAK Stories neemt het publiek mee naar Biak, een eiland in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Het is de tweede helft van de jaren vijftig. Er zijn spanningen tussen Nederland en de nieuwe Republik Indonesia.
In analogie met twee naties die vechten om het land van de Papoea's speelt zich een gecompliceerde liefdesgeschiedenis af. Een marineman en een getrouwde vrouw, de Indische Nederlanders Piet en Etta, ontmoeten elkaar na vele omzwervingen op dit eiland in de Grote Oceaan. Na de internering tijdens de Japanse bezetting, de daaropvolgende burgeroorlog (Bersiap), het evacuatiekamp in Singapore en de repatriëring, komen zij - afzonderlijk van elkaar - vanuit Amsterdam op Biak terecht.

Getekend door oorlog en diaspora, bloeit er een geheime romance op tussen deze twee jonge getraumatiseerde mensen. Liefdesgevoelens vermengen zich met recente oorlogsherinneringen. Een schijnbaar onbezorgd sociaal leven - zwempartijen op de bountystrandjes van de Geelvinkbaai, danswedstrijden en filmvoorstellingen in de openlucht - staat in schril contrast met de hernieuwde militaire dreiging en het dagelijks leven van de Papoea bevolking. In het krachtenveld van de dekolonisatie en in de opmaat naar de overdracht ontvouwt zich op meerdere fronten een verborgen paradijsvogeldans. Is een 'happy end' nog mogelijk? De geliefden moeten weer vertrekken uit de tropen. In 1962 volgt de laatste grote uittocht van militairen en burgers via de luchtbrug Biak - Amsterdam en zijn de Papoea's overgeleverd aan een nieuwe grootmacht.

 

De makers

Het multimedia project BIAK Stories is een initiatief van Eddy Appels, directeur Stichting Audio Visuele Antropologie Nederland / Cineblend, en beeldend kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx en heeft als focus een onderbelichte periode in de Nederlandse geschiedenis: de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea 1949 -1962. Deze periode komt in het project tot leven door een liefdesverhaal op het eiland Biak als uitgangspunt te nemen, associatief gebruik te maken van persoonlijk en historisch archiefmateriaal en een uitwisseling te veroorzaken van kennis, herinneringen en hedendaagse visies op de toekomst. Het persoonlijke verhaal is geïnspireerd op de liefdesgeschiedenis van de ouders van de kunstenaar, ondersteund door een omvangrijke privécollectie liefdesbrieven, (gekleurd) beeldmateriaal en memorabilia.

 

Data

BIAK Stories wordt gepresenteerd in 2022 en 2023, respectievelijk zestig jaar na de overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea aan de Verenigde Naties ('Akkoord van New York') en zestig jaar Indonesisch bestuur. De opening vindt plaats op 9 juli 2022 in het Stedelijk Museum Breda, waar de tentoonstelling staat tot 4 september 2022. Daarna is de tentoonstelling nog te zien in Museum Sophiahof in Den Haag (1 oktober 2022 t/m januari 2023), Gallery WM in Amsterdam (februari/maart 2023) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen (juni t/m 15 augustus 2023). Naast de tentoonstelling wordt er een uitgebreid contextprogramma georganiseerd met lezingen, rondetafelgesprekken, filmvertoningen en muziekvoorstellingen.